27 April 2014

Mee Jawa

Pagi tadi Cik Ema sediakan mee jawa untuk hidangan sarapan pagi. Alhamdulillah, kekenyangan sampai tengahari dengan heavy breakfast. Kalau sesiapa nak try buat sendiri kat rumah, Cik Ema kongsikan resepi ikut cara Cik Ema.

Bahan-bahan
1kg mee kuning
4 biji telur direbus
Sedikit taugeh yang telah dicelur
1 keping tauhu digoreng dan dihiris
Sedikit daun sup dihiris
Sedikit daun bawang dihiris
Sedikit bawang goreng
Sedikit cili merah dihiris
Sedikit minyak zaiton
Rempah 4 sekawan secukupnya
500g daging dihiris nipis
3 sudu besar udang kering dikisar halus
3 ulas bawang putih dikisar halus
1 biji bawang besar dikisar halus
1 inci halia dikisar halus
1 batang serai dikisar halus
500g ubi keledek direbus dan dikisar halus
3 sudu besar serbuk kari daging
10 tangkai cili kering dikisar halus
1 kiub pati daging
Sedikit serbuk jintan manis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air secukupnya

Cara membuatnya
  1. Rebus daging sehingga empuk. Tutup api dan toskan. Simpan air rebusan untuk membuat kuah.
  2. Panaskan minyak zaiton, tumis rempah 4 sekawan dan cili kering hingga garing. Masukkan bawang besar, bawang putih, halia, serai, serbuk jintan manis dan udang kering. Tumis hingga naik bau.
  3. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan ke dalam periuk. Tumis sehingga naik minyak. Seterusnya, masukkan ubi keledek, air dan kiub pati daging. Kacau dan biarkan mendidih.
  4. Tambah garam dan gula. Tutup api dan ketepikan.
  5. Celur mee kuning sehingga lembut. Masukkan minyak zaiton untuk mengelakkan daripada melekat. Angkat, rendam sekejap dalam air sejuk dan toskan.
  6. Untuk menghidang, masukkan mee kuning dan telur rebus ke dalam mangkuk. Taburkan daging, taugeh, tauhu, daun sup, cili merah, daun bawang dan bawang goreng di atas mee kuning. Tuang kuah ke dalam mangkuk.
Selamat mencuba.

**Maaf ye, hidangan ni Cik Ema tak ambik gambar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan