24 April 2014

Sambal Goreng Udang

Semalam Cik Ema rasa malas sikit nak masak, jadi Cik Ema sediakan menu yang simple je untuk makan malam. Alhamdulillah, husband tak kisah sangat bila Cik Ema sediakan sambal goreng udang untuk dimakan dengan telur masin rebus. Kalau nak cuba buat sendiri kat rumah, boleh la ikut cara mudah ni.

Bahan-bahan
15 ekor udang dibuang kulit
1 biji bawang besar dimayang
2 sudu makan bawang merah dikisar
2 sudu makan cili kering dikisar
Sedikit belacan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak secukupnya

Cara membuatnya


  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar hingga lembut. Masukkan cili kering dan bawang merah. Tumis hingga naik bau.
  2. Masukkan belacan, kacau rata. Biar hingga pecah minyak. Masukkan udang dan kacau sebati. Biar seketika.
  3. Tambahkan garam dan gula. Kacau sebati.
  4. Tutup api, angkat dan hidangkan.
 Selamat mencuba.

**Maaf ye, Cik Ema tak ambik gambar untuk hidangan ni.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan