17 April 2014

Kacang Buncis Kukus

Rasanya Cik Ema tak pernah lagi berkongsi resepi sayur-sayuran. Kali ni Cik Ema kongsikan resepi yang paling ringkas dan mudah. Sesuai untuk sesiapa yang sedang menjaga diet.

Kacang buncis kukus sedia untuk dihidangkan
Bahan-bahan
20 batang kacang buncis dipotong
1/2 batang lobak merah dipotong memanjang
2 ulas bawang putih dikisar
1 biji bawang merah dikisar
1/2 kiub pati ayam
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Cara membuatnya
  1. Panaskan air dalam pengukus.
  2. Masukkan kacang buncis dan lobak merah ke dalam bekas pengukus. Gaul mesra dan masukkan ke dalam pengukus. Biar sehingga kacang buncis dan lobak merah lembut.
  3. Tutup api dan angkat bekas pengukus. Alihkan kacang buncis dan lobak merah ke dalam pinggan. Masukkan bawang putih, bawang merah, kiub pati ayam dan garam. Gaul sebati dan hidangkan.
Selamat mencuba.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan