04 April 2014

Meatloaf

Lama jugak dah tak makan meatloaf. Kalau dulu sebulan sekali order dari member kakak. Sekarang ni member kakak dah transfer, jadi tak dapat la nak order lagi. Lidah ni pulak tiba-tiba terasa macam nak makan meatloaf. Kena buat sendiri la jawabnya ni. Kalau sesiapa nak try buat sendiri kat rumah, Cik Ema kongsikan resepi ikut cara Cik Ema.

Bahan-bahan
200g daging cincang
200g sayur campur
100g cendawan butang dihiris
2 biji telur
1 biji bawang besar dipotong dadu
185ml susu cair
1 sudu kecil serbuk kari
5 keping roti dikoyak kecil
Garam secukup rasa
Keju mozarella
Sedikit mentega

Cara membuatnya
  1. Pukul telur sehingga kembang. Masukkan roti dan susu cair. Gaul hingga sebati.
  2. Masukkan daging cincang, cendawan butang, sayur campur, bawang besar, serbuk kari dan garam. Gaul hingga sebati.
  3. Sapu acuan dengan mentega. Tuangkan bahan yang telah digaul tadi.
  4. Parut keju mozarella di atas bahan tadi sehingga menutupi semua bahan.
  5. Bakar selama 45 minit dengan suhu 180°c. Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu sebelum membakar.
Selamat mencuba.

**Maaf ye, Cik Ema tak ambik gambar untuk hidangan ni.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan