11 April 2014

Beef Lasagna

Lidah ni asyik rasa nak makan lasagna je. Jadi semalam Cik Ema try la buat. Tak sangka pulak first time buat menjadi. Kalau sesiapa nak try buat sendiri kat rumah, Cik Ema kongsikan resepi ikut cara Cik Ema.

Bahan-bahan
Beef lasagna sebelum dibakar
Kulit lasagna
Keju mozarella
Sedikit minyak zaiton
Air secukupnya
Sedikit mentega

Inti
1/2 biji bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih dicincang halus
200g daging cincang
200g tomato puree
Beef lasagna yang telah siap dibakar
1/2 tin cendawan butang dipotong dadu
4 sudu makan sos cili
Sedikit minyak zaiton
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit serbuk oregano
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Sos Putih
4 sudu makan tepung gandum
60g mentega
60g keju cheddar
500ml susu segar
Garam secukup rasa

Cara membuatnya
  1. Rebus kulit lasagna sehingga lembut. Masukkan minyak zaiton untuk mengelakkan kulit daripada melekat. Angkat dan toskan.
  2. Untuk inti, panaskan minyak zaiton. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau. Masukkan daging cincang dan cendawan butang. Kemudian masukkan tomato puree dan sos cili. Akhir sekali masukkan serbuk lada hitam, serbuk oregano, garam dan gula. Kacau sekejap, tutup api dan angkat.
  3. Untuk sos putih, campurkan semua bahan dan kacau sebati menggunakan hand whisk. Masak diatas api yang kecil. Gaul sentiasa bagi mengelakkan menjadi ketulan. Setelah pekat, tutup api dan angkat.
  4. Untuk menyediakan lasagna, caranya seperti membuat kek lapis. Sapu mentega pada acuan. Ratakan inti di dasar acuan. Kemudian letakkan kulit lasagna. Ratakan lagi inti dan tuang sos putih. Seterusnya susun ikut susunan kulit lasagna, inti, sos putih secara berulang sehingga empat lapisan. Akhir sekali parut keju mozarella menutupi sos putih sehingga rata.
  5. Bakar dalam oven selama 30 minit pada suhu 180˚c dengan menggunakan api atas bawah. Pastikan oven telah dipanaskan terlebih dahulu sebelum mula membakar.
Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan