02 Mei 2014

Beef Steak dengan Sos Lada Hitam

Malam tadi tetiba teringin nak makan western. Jadi Cik Ema pun try la buat beef steak yang simple. Kalau sesiapa nak try buat sendiri kat rumah, Cik Ema kongsikan resepi ikut cara Cik Ema.

Bahan Daging
4 keping daging
4 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
Beef steak yang telah siap untuk dihidangkan
1 sudu besar sos tomato
1 sudu makan lada hitam biji yang ditumbuk halus
2 ulas bawang putih dikisar
Sedikit minyak zaitun

Bahan Sos Lada Hitam
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 liter air
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar lada hitam ditumbuk halus
1 sudu besar kicap
1 susu makan sos tomato
1 sudu makan sos cili
1/2 kiub pati ayam
100 gram cendawan butang dihiris nipis
Garam secukup rasa

Bahan Sampingan
1/2 biji lobak merah dipotong memanjang yang telah dicelur
4 biji kentang dipotong memanjang yang telah digoreng
1 biji tomato dipotong bulat
Sedikit mayonis
Sedikit sos cili Thai

Cara membuatnya
  1. Satukan semua bahan daging dan perap semalaman dalam peti sejuk.
  2. Bakar daging menggunakan non stick pan. Renjiskan dengan sedikit minyak zaitun supaya tidak melekat.
  3. Untuk sos lada hitam, panaskan mentega dan tumis bawang besar hingga layu. Larutkan tepung gandum dalam air dan masukkan ke dalam bahan tumisan. Masukkan sos tiram, lada hitam, kicap, sos tomato, sos cili, kiub pati ayam dan cendawan butang. Kacau atas api perlahan sehingga pekat. Tutup api dan angkat.
  4. Susun daging dan bahan sampingan di atas pinggan. Curahkan sos lada hitam ke atas daging. Sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan