Malam tadi macam malas je rasa Cik Ema nak masak. Jadi Cik Ema pun buatlah menu daging yang simple. Daging goreng sos tiram. Kalau sesiapa nak try buat sendiri kat rumah, Cik Ema kongsikan resepi ikut cara Cik Ema.
Bahan-bahan
![]() |
Daging goreng sos tiram sedia untuk dihidang |
100g cendawan butang dihiris
2 sudu sos tiram
1 sudu minyak bijan
2 ulas bawang putih dikisar
1 biji bawang merah dikisar
1 sudu kicap soya
Sedikit kobis dipotong
2 biji cili padi dipotong memanjang
1/2 keping tauhu dipotong 1 inci dan digoreng
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara membuatnya
- Perap daging dengan sos tiram, minyak bijan, bawang putih, bawang merah, kicap soya, garam dan gula. Biarkan selama 1 jam.
- Panaskan pan dan masukkan daging yang telah diperap. Tutup pan, masak sehingga daging lembut. Kacau sekali sekala.
- Masukkan cendawan butang, tauhu dan kobis. Kacau hingga mesra dan biarkan sehingga air daging kering. Tutup api dan hidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan