Rasanya baru minggu lepas makan Western. Tetiba malam tadi rasa nak makan Western lagi. Kali ni Cik Ema buat spaghetti pulak untuk dinner. Kalau sesiapa nak try buat sendiri kat rumah, Cik Ema kongsikan resepi ikut cara Cik Ema.
Bahan-bahan
175g sos spaghetti Kimball perisa selasih & bawang putih
175g sos spaghetti Kimball perisa tradisional
![]() |
Spaghetti yang telah siap untuk dihidangkan |
200g daging cincang
100g cendawan butang dihiris nipis
1 biji lada benggala dipotong dadu
1 biji tomato dipotong dadu
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 biji lobak merah diparut
Bebola daging secukupnya
400g spaghetti Kimball
Sedikit keju cheddar yang telah diparut
Sedikit minyak zaiton
Sedikit serbuk oregano
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Air secukupnya
Cara membuatnya
- Rebus spaghetti sehingga lembut. Masukkan minyak zaiton untuk mengelakkan daripada melekat. Angkat, rendam sekejap dalam air sejuk dan toskan.
- Untuk sos, panaskan minyak zaiton dan tumis bawang besar sehingga layu. Masukkan daging cincang dan bebola daging. Gaul rata. Apabila daging sudah bertukar warna, masukkan lobak merah, cendawan butang dan lada benggala. Masukkan sos spaghetti dan biar hingga mendidih. Masukkan tomato, serbuk oregano, gula dan garam. Kacau hingga rata dan biar seketika. Tutup api dan angkat.
- Untuk menghidang, masukkan spaghetti di atas pinggan dan tuang sos di atasnya. Taburkan keju di atas sos.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan