20 Mei 2014

Daging Goreng Halia

Lama dah nak share resepi ni tapi laptop Cik Ema pulak problem. Menu ni Cik Ema buat hari Sabtu lepas. Kalau sesiapa nak try buat sendiri kat rumah, Cik Ema kongsikan resepi ikut cara Cik Ema.

Bahan-bahan
200g daging dihiris nipis
100g cendawan butang dihiris
Daging goreng halia sedia untuk dihidangkan
2 sudu sos tiram
1 sudu minyak bijan
10 biji lada hitam ditumbuk lumat
2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
2 inci halia ditumbuk lumat
1/2 biji bawang besar dimayang
1 sudu kicap soya
Sedikit kobis dipotong
2 biji cili padi dipotong memanjang
Sedikit daun bawang dipotong 1 inci panjang
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara membuatnya
  1. Perap daging dengan sos tiram, minyak bijan, lada hitam, bawang putih, halia, kicap soya, garam dan gula. Biarkan selama 1 jam.
  2. Panaskan pan dan masukkan daging yang telah diperap. Tutup pan, masak sehingga daging lembut. Kacau sekali sekala.
  3. Masukkan cendawan butang dan kobis. Kacau hingga mesra.
  4. Selepas kobis lembut, masukkan daun bawang dan cili padi. Kacau hingga mesra.
  5. Biarkan seketika dan tutup api. Daging sedia untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan