Sekarang ni durian dah senang nak dapat. Merata dah boleh jumpa orang jual durian. Cik Ema bukan la nak cerita hal durian, tapi Cik Ema nak kongsikan hidangan favourite husband, tempoyak goreng.
Bahan-bahan
15 ekor udang dibuang kulit
2 biji bawang merah dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
5 biji cili padi dihiris
1/2 biji bawang besar dimayang
1 mangkuk kecil tempoyak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak secukupnya
Cara membuatnya
- Panaskan minyak. Tumis bawang besar hingga layu. Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili padi. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan udang, kacau sebati. Biarkan hingga udang separuh masak. Masukkan tempoyak dan gaul sebati. Masak dengan api sederhana hingga pecah minyak dan sehingga tempoyak bertukar warna keemasan.
- Tambah garam dan gula. Tutup api dan hidangkan.
**Maaf ye, Cik Ema tak ambik gambar untuk hidangan ni.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan