03 Jun 2014

Sambal Goreng Kentang

Semalam teringin rasa nak makan sambal goreng kentang. Kebetulan bahan-bahan pun cukup untuk sediakan menu ni. Kalau nak try sendiri kat rumah, Cik Ema kongsikan resepi ikut cara Cik Ema.

Bahan-bahan
Sambal goreng kentang sedia untuk dihidang
1 biji kentang dipotong dadu
1 biji bawang besar dimayang
2 sudu makan bawang merah dikisar
2 sudu makan cili kering dikisar
3 biji cili padi dihiris
Sedikit belacan
Sedikit ikan bilis digoreng garing
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak secukupnya

Cara membuatnya
  1. Panaskan minyak. Goreng kentang hingga lembut. Angkat dan ketepikan.
  2. Asingkan minyak untuk menumis. Tumis bawang besar hingga lembut. Masukkan cili kering dan bawang merah. Tumis hingga naik bau.
  3. Masukkan belacan, kacau rata. Biar hingga pecah minyak. Masukkan kentang, ikan bilis dan cili padi. Kacau sebati.
  4. Tambahkan garam dan gula. Kacau sebati.
  5. Tutup api, angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan